úterý 28. června 2016

Pojmy TSA a i-TRAK

TSA

Zabezpečte své zavazadlo bezpečnostními zámky TSA
Bezpečnostní zámky na kufr
Při cestování jsou kufry a zavazadla kontrolovány. Většina zavazadel projede rentgenem, ale obsah některých zvláště podezřelých zavazadel se pečlivě zkoumá s tím, že se na případné poškození kufru nebo zámku nebere ohled. V tomto případě je dobré mít kufr zabezpečen zámkem TSA. Zkratka TSA znamená Transportation Security Administration. Čili Americký úřad pro bezpečnost v dopravě. Ten vydává ověřené bezpečnostní zámky s červeným logem ve tvaru "diamantu".
Díky centrálnímu registru těchto zámků jsou pověření pracovníci schopni zavazadlo odemknout bez poškození a po prohlídce zavazadla zase bezpečně zamknout. Ceny TSA zámků nejsou nijak vysoké. Na českém trhu jsou k mání za cca 130 Kč, ale najdou se i levnější možnosti třeba na eBay.


i-TRAK

Po zakoupení balíčku i-TRAK získáte sadu štítků s unikátním identifikačním kódem, které pří cestování umístíte na své zavazadlo nebo osobní věci a v případě ztráty Vám kód poslouží ke snadnějšímu dohledání. Kód zaregistrujete na stránkách i-TRAK. Získáváte tím jistotu, že Vaše zavazadla a osobní cennosti si k Vám najdou cestu zpět. Pokud je zavazadlo nalezeno úřady v rámci letiště, najdou vlastníka v interním letištním systému podle identifikačního kódu na zavazadle. Letištní orgány se poté mohou obrátit na příslušnou leteckou společnost a ta zavazadlo zašle zpět majiteli. Najde-li zavazadlo někdo jiný např. běžný cestující, pomocí webových stránek i-TRAK zadá identifikační kód ze štítku nalezeného zavazadla. Tím se informace o nalezení dostane k majiteli a ten pak kontaktuje nálezce a zajistit návrat svého kufru či zavazadla.